A legkedvezőbb kötelező biztosítást keresi? Hasonlítsa össze 14 biztosító ajánlatát!

KALKULÁTOR 2012

Kötelező biztosítás információk


Kötelező biztosítás fogalma


A kötelező biztosítás nevében foglaltatik, hogy nem szabadon választható dolog, törvényi kötelesség amely a gépjármű tulajdonosokra vonatkozik: teherautó, személyautó, motorkerékpár (rendszám nélküli robogók).

Legfontosabb tudnivalók - gépjármű felelősségbiztosítás

  • - közlekedésben tudni kell igazolni, hogy rendelkezünk az adott gépjárműre kötelező biztosítással, motorkerékpáron matrica, egyéb gépjármű esetén a biztosító által kiadott igazoló lap vagy kötvény.
    Rendőr: a rendőr a kötelező biztosítási szerződés megkötését jogosult ellenőrizni azt igazoló lapot elkérni, az aktuális időszakra vonatkozó csekk befizetését törvényileg nem jogosult, de javasolt magunknál tartani.
  • - műszaki vizsgán illetve baleset esetén szintén igényelt dokumentum a felelősségbiztosításról szóló szerződés igazoló lapja
  • - külföldön járva szükséges a kötelező biztosításhoz járó zöldkártya bemutatása amit kérhetnek a rendőrök. Bizonyos biztosítók ezt automatikusan postázzák a szerződéskötés után, egyéb biztosítóknál külön igényelni kell a kiállítását.

KGFB szerződés időtartama - törlesztési időszakok

Alapesetben a kötelező gépjármű felelősség biztosítási szerződés határozatlan idejű, a biztosítási díj törlesztése történhet, csekken, banki átutalással, csoportos beszedési megbízással.
Időbeni ütemezés lehet: éves, féléves és negyedéves.
Lehetőség van a biztosítás szüneteltetésére is, amennyiben az üzemeltető a gépjárművet minimum 2 legfeljebb 6 hónapra kivonja a forgalomból ideiglenesen.

Bónuszok - kedvezmények

A kötelező biztosítás bónusz rendszere Bónusz-malusz néven ismert rendszer. Lényege, hogy balesetmentes közlekedéssel évente egy kedvezőbb besorolást kapnak a gépjármű tulajdonosok amely által a kötelező biztosítás díja az eredeti díj felére mérséklődhet, fordított esetben halmozott közlekedési balesetek esetén akár a háromszorosára nőhet. Nemcsak baleseti károkozás ronthat a bónusz besoroláson, hanem késedelmesen fizetett biztosítási díj, erre is ügyelni kell. A legkedvezőbb bónusz kategória esetleges eléréséhez 11 év szükséges. Kisebb károkozások esetén érdemes felmérni a lehetőséget, hogy a kárt ne a kötelező biztosításunk által fedezzük, hanem saját zsebből, mert több költséget okozhat hosszú távon a bónusz kategória romlásával, mint egy egyszeri saját zsebből kifizetett összeg kifizetésével.

Teendők baleset esetén

Három olyan eset létezik közlekedési balesetek során amikor a rendőrség hívása/értesítése nélkülözhetetlen:
  • - személyi sérülés esetén
  • - olyan baleset során amikor külföldi jármű is részese a balesetnek
  • - résztvevő felek nem tudnak megegyezni egymással annak kérdésében, hogy ki követte el a hibát

Kötelező biztosítás kalkulátorok - díjszámítás

Kötelező biztosítások díjszámítását illetően a biztosítás kalkulátor oldalon olvashatóak információk.

Kötelező biztosítás összehasonlítás

Az összes biztosító társaság autó biztosítási ajánlatainak az összehasonlítására van lehetőség a Biztosítás.hu portál KGFB díjszámító oldalán, ahol a megfelelő ajánlat kiválasztása után rögtön meg is lehet kötni a kötelező biztosítási szerződést online.

Új biztosító 2010-ben a KGFB piacon: AIM

Az AIM biztosító a TIR helyébe lépett, annak az ügyfeleit elürükölve a 2009-es év folyamán. http://www.aiminsurance.eu/kgfb_news.html

Ajánlott oldalak

Biztosítók oldalai

Kötelező biztosítás kalkulátor